05 jun Sammen for en grønnere betongframtid
Gjennom pilotprosjektet MILBET tester Nordland Betong og samarbeidspartnere ut en helt ny og mer miljøvennlig metode for å lage betong. Som en viktig aktør i prosjektet, bidrar Østbø med avgjørende kompetanse innen sirkulære verdikjeder og materialgjenvinning.

Betongbransjen står for en stor andel av klimagassutslippene, hovedsakelig knyttet til produksjonen av sement – et materiale som står for hele 85 prosent av CO₂-utslippene fra tradisjonell betong. Derfor er behovet for nye løsninger stort. I MILBET-prosjektet jobbes det med to alternative veier til grønnere betong: Bruk av resirkulert betong og utvikling av en ny type sementfritt bindemiddel.
– Samarbeidet med Østbø er avgjørende for MILBET-prosjektet fordi Østbø sitter med svært relevant og god kompetanse på sirkulære verdikjeder, og dessuten tar imot rivningsbetong som vi trenger for å lage mer miljøvennlige betongløsninger. Det skader heller ikke at de er vår gode nabo på Langstranda, som vi allerede har et godt samarbeid med på avfallsløsningene våre, sier Tore Mosand, daglig leder i Nordland Betong.
Gjennom prosjektet får rivningsbetong nytt liv. Østbø tar imot ren betong fra byggeplasser, og sorterer og bearbeider materialet slik at det kan brukes som råvare i ny betongproduksjon. Slik bidrar prosjektet til å redusere behovet for jomfruelige råvarer, samtidig som avfall får ny verdi.

Den sementfrie betongen testes i en kommersiell blokkmaskin på fabrikken til Nordland Betong – et lite stykke betonghistorie i Bodø. Bindemiddelet utvikles av Cemonite, og består blant annet av avgangsmasser fra gruvedrift. Resultatene så langt er lovende, og målinger viser gode egenskaper sammenlignet med tradisjonell betong.
– Vi synes det er veldig spennende å få være med på et prosjekt som dette. Det gir oss muligheten til å bruke vår kompetanse innen gjenvinning på nye måter, og det er motiverende å bidra til løsninger som virkelig kan gjøre en forskjell for klima og miljø, sier Ole-Marius Norheim, Produksjonssjef på Lanstranda.

– Vi synes det er inspirerende å være en del av dette. Vi får brukt vår kompetanse på nye måter og bidrar til å skape reelle, bærekraftige løsninger for fremtiden, sier Tor Olav Blix, driftsleder Langstranda.
MILBET har fått støtte fra Sparebank 1 Nord-Norges Samfunnsløfte, Innovasjon Norge, CIC-Betongklyngen og Heidelberg Materials og prosjektet kan potensielt spille en viktig rolle i fremtidens bærekraftige bygging – både i Bodø og langt utover bygrensene.